Relining – Den miljövänligare metoden av avloppsrenovering

relining av avlopp

Är du villaägare och känner att det börjar bli dags att renovera avloppsrören? Relining är ett alternativ till stambyte som blir bättre för både plånboken och miljön. Låt oss titta på hur det fungerar och vad det kostar. Vattenskador i radhus och villor beror ofta på att gamla avloppssystem har åldrats och rören har blivit slitna. Även små läckor kan leda till fuktskador och mögel. Genom att göra en reparation av avloppet i god tid går det att undvika sådana kostsamma problem.

Vad är relining?

Relining innebär att man lägger nya rör i de gamla avloppsrören. Det kan ge ett nytt och hållbart avloppsystem, utan att behöva riva ut väggar och golv i fastigheten. Relining har använts länge och är erkänt inom branschen som ett alternativ till stambyte. Ingreppet blir mindre och det finns stora pengar att spara för dig som är fastighetsägare.

Hur går relining till?

Relining kallas även rörinfodring och utgår från befintliga rörledningar. Med strumpmetoden förs en mjuk ”strumpa” in i avloppsröret genom att använda tryckluft. Strumpan bildar ett nytt, solitt rör, utan något behov av skarvar. En fräsrobot öppnar stickledningar och i anslutande rör sätts en grenförstärkning. När det är klart används en godkänd härdplast för att spruta ledningarna i kök och badrum. Med den tekniken går det att hantera i princip alla rördimensioner.

Vad kostar relining jämfört med stambyte?

Den exakta kostnaden för relining beror på hur fastighetens avloppsystem ser ut och vad det är i för skick. Ett tips är att utföra en rörinspektion och få ett kostnadsförslag. Dock går det att slå fast att kostnaden inte är i närheten av ett stambyte. För en normalstor villa leder ett stambyte till 5 ton avfall. Det behövs också alternativt boende och sanering efteråt av bland annat byggdamm. Sådana betydande kringkostnader går att undvika med relining.

Sammanfattning

För att summera är relining ett prisvärt alternativ till att genomföra ett stambyte. Du kan få avloppsrör med samma livslängd som om röret bytts ut i sin helhet. Dessutom går avloppsrenoveringen snabbare och blir bättre för miljön.