Elbilar

elbil

Det rullar ut allt fler elbilar från biltillverkarna. Elbilarna är nya, de är fräscha och de tillhör framtiden. Då talar man ofta om den miljömässiga hållbarhetsaspekten hos elbilarna, det faktum att de inte ger några utsläpp vid framdrivning. Det är nog den fördel som de flesta köpare menar är avgörande för att välja en elbil framför en bensin- eller dieseldriven bil. Väljer man dessutom att tanka sin bil med förnybar el som kommer från svensk sol- och vindkraft så blir miljövinsten som allra störst. Men det finns mer att säga om elbilen. 

 

Att köra elbil ‒ körglädje

Det som inte riktigt kommit fram tillräckligt är hur roligt det är att köra en elbil. Numera har nog alla bilförare stått och väntat vid ett rödljus jämte en elbil. När det sedan är dags att hitta dragläget och puttra iväg så har elbilen redan hunnit över till andra sidan korsningen. Elbilar accelererar nämligen otroligt fort och springer ifrån de allra flesta bensindrivna bilarna utan problem. De kommer ofta i kraftiga, sportiga modeller och det gör att de kommer med en väldig körglädje. Många elbilsägare tar gärna en extra tur med bilen av just den anledningen. Har du inte gjort det så rekommenderar vi att du åker ut till en bilhandlare och åtminstone provkör en elbil för att få en känsla av vad det handlar om.

 

Den ljudlösa bilen

Elbilar har ju inga motorer utan drivs av laddbara batterier. Dessa batterier är så tysta att du enkelt kan föra samtal i bilen eller lyssna på din favoritmusik när du sitter och kör bilen ‒ även i höga hastigheter. Höga motorljud är ett minne blott. Men du som kör får också vara försiktig. I och med att ljudet från bilen är betydligt lägre innebär det också att andra trafikanter får svårare att upptäcka dig, då motorljudet ofta ingår i människors föreställning om en annalkande bil. Nu när allt fler elbilar tyst glider fram på våra gator måste såväl fotgängare som cyklister och för all del även andra bilister vara extra uppmärksamma. Vissa elbilstillverkare motverkar detta genom att bygga in ljud som slås på när bilen körs på lägre hastigheter. 

 

Framtiden

Genom att köra en elbil visar du att du ligger i framkant vad gäller både teknik och hållbarhet. Tekniken går framåt med stormsteg, och det talas om det ska byggas vägar som ska kunna ladda elbilarnas batterier medan man kör. Batterierna just nu väger ungefär lika mycket som en vanlig motor, men utvecklas hela tiden och storleken och tyngden för batterierna minskas för varje år samtidigt som räckvidden ökar. Laddstolpar och laddstationer poppar upp överallt och energibolagen och biltillverkarna tävlar med varann om att vara den mest elbilsvänliga aktören på marknaden. Energibolagen hjälper sina kunder att själva erbjuda andra elbilister laddning hemma i den egna laddboxen. Man måste nog säga att framtiden redan är här när privatpersoner agerar ”bensinstationer”.

 

Att köpa en elbil

Hur gör man om man vill köpa en elbil då? Att köpa elbil innebär att man måste ställa sig ett par andra frågor än vid köp av en bensindriven bil. Hur långa sträckor räknar du med att vanligtvis köra? Har du möjlighet att ladda hemma, på jobbet och finns det möjligtvis en laddstolpe eller laddstation på vägen ifall det skulle bli nödvändigt? Biltillverkarna spottar ur sig elbilar och elhybrider vid det här laget så det finns ett gäng olika modeller, både helt eldrivna bilar och elhybrider och alla med olika räckvidd, att välja mellan. Vilka behov har du?

 

Laddning av elbilar

Vad gäller laddningen finns nu flera olika alternativ. Vet man något om elförsörjningen i en fastighet vet man att det innebär stor brandfara att ladda elbilsbatteriet direkt i eluttaget, och att det faktiskt är ett dyrare pris per kWh. Däremot finns flertalet laddboxar som inte bara gör laddningen säker mot bränder ‒ den ser också till att sänka elpriset per laddning genom att det laddar när priset för elen är som lägst och ser till att inte överbelasta det egna elnätet. För hur man än tänker på det så är kostnaden ändå en faktor att räkna med.

Vad har ni att säga kring elbilar?