Ekologiska leksaker för barnens bästa

Vi blir alltmer medvetna om vikten av att handla ekologiskt för en bättre miljö och vi vill att produkterna ska vara giftfria och tillverkade på ett miljövänligt sätt. Detta är extra viktigt när det handlar om barnens leksaker, eftersom barnens kroppar är mindre och under utveckling blir upptagningen större av kemikalier och gifter och de stoppar dessutom ofta leksakerna i munnen. Därför finns ett strängt regelverk gällande leksaker för att skydda barnen mot giftiga ämnen och med ekologiska leksaker vill man göra en insats både för barnen och miljön. Ekologiska leksaker ska uppfylla en mängd kriterier, några exempel är bland annat att leksakerna ska vara ekologiska: råvarorna odlas utan gifter och på ett skonsamt sätt, hållbara: råvarornas återväxt ska garanteras, återvinningsbara: materialet ska kunna återvinnas eller vara biologiskt nedbrytbart, återvunna: gjorda av återvunnet material, närproducerade: de ska inte behöva transporteras långa sträckor, energisnåla: energieffektiv tillverkning, samt rättvist producerade när det gäller arbetsvillkor och produktionsförhållanden. Ingen produkt kan dock uppfylla alla krav, men man strävar efter att klara så många som möjligt.

Många roliga ekologiska leksaker

Det finns ett stort utbud av olika slags ekologiska leksaker som är roliga för barnen och även pedagogiska och lärorika. För de allra yngsta känns det tryggt med giftfria skallror, bitringar, speldosor och tygböcker samt nappar i naturgummi. När barnen blir äldre passar det med rejäla träleksaker i trä från kontrollerade skogar, som till exempel byggklossar, bilar och gunghästar. Det finns också många pedagogiska leksaker som utvecklar barnen, bland annat pussel, siffror, bokstäver, klockor, spel, doktor- eller snickarset, spisar och matserviser. Med ekologiska musikleksaker får barnen upptäcka musiken. Mjuka leksaker i ekologisk bomull är populära, köp vackra dockor som man kan klä av och på eller mysiga gosedjur. Det finns också ekologiska pysseltillbehör som giftfria kritor, leklera i olika färger, målarböcker och mycket mer.