Städa för både klimat och arbetsmiljö

Oavsett om du städar det egna hushållet eller jobbar som professionell städare är det viktigt att du har miljön i åtanke när du städar. Det finns en uppsjö av städprodukter, rengöringsmedel, städmaskiner och tillbehör som inte bara är skadliga för klimatet, men även för din personliga hälsa. Nedan följer några viktiga tips på saker du kan prova för att minimera risken för både arbetsskador och som hjälper dig minimera din miljöpåverkan.

En säker arbetsmiljö håller dig frisk

När du städar så vill du naturligtvis att det ska vara så enkelt och bekvämt som möjligt att använda den städutrustning du behöver.

I ett hem brukar det inte vara så besvärligt att hålla reda på städutrustningen när man städar. Om du däremot städar på hotell eller andra större anläggningar med många våningar så blir det en helt annan sak.

Då kommer du att uppleva att det är många saker i din städutrustning som du måste ha med dig och det kan bli mycket tid som går åt till att hämta och bära moppar, svampar, trasor, borstar, säckar, soppåsar med mera. Din kropp får ta mycket stryk om du ska bära allt som ingår i till exempel hotellstädning. Lösningen då är att använda sig av en städvagn.

En städvagn förenklar städningen betydligt när du ska ta med dig all din städutrustning till olika våningar och mellan olika lokaler. Det finns många olika modeller på städvagnar. Städar du på ett hotell så har vagnen plats för alla dina städtillbehör men också för handdukar, tvätt, sänglinnen och förbrukningsmaterial som rummen ska fyllas på med.

Ekologiska och miljömärkta städprodukter

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man vill städa miljömedvetet är att inte använda farliga kemikalier. Fettlösande syror och grovrengöringsmedel kan orsaka stor skada på både din omgivning och miljön om de inte används på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Som tur är finns det väldigt många alternativ till dessa starka rengöringsprodukter som är minst lika bra som de kemikaliska lösningarna.

När du behöver grovstäda inomhus bör du tänka på att:

  • Byta till KRAV och svanen-märkta rengöringsmedel
  • Alltid först ta till vatten och tvål innan du använder starkare produkter
  • Se till att du alltid har god ventilation vid användning av starka städkemikalier och ättika
  • Häll aldrig ut farliga städkemikalier i vasken.

Med dessa enkla steg kan du både bidra till en bättre framtid och se till att omgivningen är säker för människor och djur att vistas i.