Bättre miljö med isolerade fönster och skjutdörrar

skjutdörrar i glas

Dragiga fönster och dörrar gör att inomhusvärmen sipprar ut från bostaden. Genom att använda täta fönster och skjutdörrar minskar uppvärmningsbehovet. Minskad användning av el är bra både för miljön och dessutom för plånboken eftersom elkostnaden sjunker.

Stora fönster eller skjutdörrar i glas riskerar att läcka ut mycket av inomhusvärmen. Det blir också kallt och obehagligt att vistas nära dem. Genom att använda fönster med hög energieffektivitet och bra tätningslister runt omkring minskar behovet av uppvärmning.

Minska energianvändningen för en bättre miljö

Att minska behovet av uppvärmning i hemmet är en bra insats för miljön. Minskat uppvärmningsbehov leder nämligen till att mindre energi går åt vilket gör att den totala energianvändningen i samhället minskar. Det är både positivt för klimatet och för miljön i stort.

De flesta hushåll kan minska sin energianvändning på många olika sätt. Genom att täta dragiga dörrar och byta ut otäta fönster blir inomhusmiljön behagligare samtidigt som behovet av uppvärmning minskar. Enligt Energimyndigheten läcker så mycket som en tredjedel av värmen ut genom vanliga tvåglasfönster. Det går med andra ord att spara mycket energi på att installera täta fönster. För att minska energiläckaget är det viktigt att ha fönster med ett lågt u-värde. Ett u-värde är ett mått på vilken isoleringsgrad fönstret har.

Andra sätt att minska energianvändningen i hemmet

Det finns även många andra sätt att spara energi i hemmet. Tänk på att inte placera skrymmande möbler framför elementen. Om elementen täcks av en stor soffa eller en bänk kommer värmen att spridas sämre i rummet. Det leder till att det blir kallare i huset vilket kan leda till en ond spiral där värmen hela tiden dras upp utan att det blir speciellt mycket varmare. Undvik också att ha dörrar och fönster öppna för länge när det är riktigt kallt ute. Om du ska vädra bör det göras under en kort period. Mjuka mattor och en skön filt i soffan är andra faktorer som gör att hemmet upplevs som varmare. Sköna tofflor och en yllekofta höjer också mysfaktorn under vinterns kallaste dagar. Att ha en braskamin leder också till att uppvärmningsbehovet minskar. Det finns även mängder med andra energispartips. På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om hur du sparar energi.

Idag går det tack och lov att både ha många fönster med ljusinsläpp samtidigt som det är varmt och skönt inomhus. Tack vare dagens isolerade fönster kan även elkostnaden hållas låg.